July 02, 2010

Kebaikan Coklat

Coklat boleh dijadikan makanan sampingan seperti sarapan dan makanan tengah hari untuk mendapatkan tenaga. Ianya baik untuk kesihatan tetapi jumlah pengambilannya perlulah dikawal.

Antara kandungan coklat :

•Polyphenols
- Menjadi penangkis kepada beberapa penyakit kronik seperti kanser, sakit jantung, menurunkan tekanan darah dan strok. Jangan risau, jika sekadar mengambil dalam kuantiti diperlukan.

•Theobromine
- Sebaik menjamah coklat, individu akan berasa lebih bertenaga. Mata mengantuk secara automatik akan terbuka dek penangan bahan theobromine.

•Phenylethylamine
- Kandungan phenylethylamine memberikan rangsangan otak yang menghasilkan dopamine. Kesan kehadiran dopamine mencetuskan perasaan ceria dan tenteram hingga membangkitkan mood romantis. Justeru coklat sangat sesuai sebagai hadiah paling romantik.

•Antioksidan
- Bagi individu yang risau dengan garis penuaan yang mula timbul di wajah, coklat barangkali boleh membantu. Sifat antioksidan mampu mencegah proses penuaan yang disebabkan kesan radiasi.

No comments:

Post a Comment